csanyi_sandor_1404395223.jpg_285x177

A tízedik részben az egyik legnépszerűbb színművész, Csányi Sándor életrajza következzen:     

Csányi Sándor (Budapest, 1975. december 19. – ) Jászai Mari-díjas magyar színész.

Életpályája

Gyermekkora óta színésznek készült. Az általános iskola elvégzése után épületgépészeti szakközépiskolában tanult. Érettségi után a kaposvári Csiky Gergely Színházban segédszínészként tanulta a színészmesterséget. 1997-ben negyedik felvételije sikeres volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Marton László osztályába. A főiskola elvégzése után, 2001-ben, a Krétakör Színház tagja lett. 2002 és 2012 között a Radnóti Miklós Színház tagja, ezt követően elvállalta a Thália Színház művészeti vezetését.

Évek óta kerüli a sajtónyilvánosságot, ritkán nyilatkozik karitatív, a Hospice Alapítványnál végzett tevékenységéről. Első felesége Pokorny Lia, akitől van egy 11 éves fia. Jelenlegi párja Tenki Réka színésznő, közös gyermekük nemrég született.

Filmes karrier

2000-ben Az ember, akit kihagytak című kisjátékfilmben Kiss Lajost, az örök lúzert alakította, akit nem vettek be a Fidesz-csapatba. Ezután a Nincsen nekem vágyam semmi című filmdrámában eljátszhatta a strici szerepét. Az Uristen@menny.hu című kisjátékfilmben, ami Isten földi kalandjairól szól, egy tolvajt alakított. Ezt követően több játékfilmben is kapott kisebb szerepet. 2001-ben a négy fiatal útkereséséről szóló I Love Budapest című filmdrámában Mikit alakította.

2003-ban jött az áttörés, amikor megkapta legismertebb szerepét a Kontroll című filmben, amiben a főszereplőt, Bulcsút alakította, aki egy jegyellenőr. Elmondása szerint a film után többen elővették a jegyüket/bérletüket, ha felszállt a metróra. 2004-ben a Magyar vándor című vígjátékban a tatár hírnököt alakította. 2005-ben, a 36. Magyar Filmszemlén három filmben nyújtott alakításáért (Porcelánbaba - Csurmándi, Állítsátok meg Terézanyut! - Dávid, A fény ösvényei - Alex) elnyerte a Legjobb férfi epizódszereplőnek járó díjat. A 37. Magyar Filmszemlén a Legjobb férfi alakításért járó díjat vihette haza Csak szex és más semmi című filmben Tamás karakterének megformálásáért.

2006-ban a Szabadság, Szerelem című filmdrámában megkapta Vámos Tibi szerepét, majd a Rokonokban Kopjáss Istvánt játszotta, az Idegölő című vígjátékban pedig a benzinkutast alakította. 2007-ben az S.O.S. szerelem! című romantikus vígjátékban megkapta a főszereplő, Péter szerepét. 2008-ban a Kaméleon című filben Márkot alakította. Ebben az évben a Szombat esti láz című televíziós táncversenyen Práger Kitty oldalán szállt versenybe. 2009-ben újabb főszerepet kapott a Poligamy című romantikus vígjátékban, melyben a többre hivatott szappanopera-szerzőt, Andrást alakította.

2010-ben az Apacsok című filmdrámában Horváth szerepét kapta. 2011-ben a Kaland és az Égi madár című filmdrámákban is jelentős szerepet kapott. 2012-ben feltűnt a Pillangó című filmben. 2013-ban a Coming Out című vígjátékban alakítja Eriket, az ország leghíresebb meleg személyiségét, aki büszkén vállalja másságát.

 Színházi karrier

2001-ben, a főiskola elvégzése után tagja lett a Krétakör Színháznak. A következő évben csatlakozott a Radnóti Miklós Színházhoz, aminek azóta is tagja.

Díjai:
2004 - Súgó Csiga díj
2004 - Filmkritikusok díja, Legjobb színész, Kontroll
2005 - Mexico City International Contemporary Film Festival, legjobb színész, Kontroll
2005 - 36. Magyar Filmszemle, legjobb férfi epizód alakítás díja, 2005
2006 - 37. Magyar Filmszemle, legjobb férfi alakítás díja, 2006
2006 - Súgó Csiga díj Fődíja
2009 - Story Ötcsillag-díj

 Érdekességek:
2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést
A Hospice Alapítványnál jótékonysági tevékenységet végez.

Forrás: 

Wikipédia

 http://starity.hu/sztarok/csanyi-sandor/eletrajz/#ixzz36PdHnlMx

 http://alfahir.hu/megdobbento_felfedezes_csanyi_sandor_cigany-20121123

 

Szerző: Skeptica  2014.07.05. 16:15 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsidomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr416470739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása